József Attila Általános Iskola | Protestno pismo Večernjim novostima
58
post-template-default,single,single-post,postid-58,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Protestno pismo Večernjim novostima

Protestno pismo Večernjim novostima

PROTESTNO PISMO OŠ „JOŽEF ATILA“
REDAKCIJI „VEČERNJIH NOVOSTI“

Povodom članka objavljenog 12.12.2012. u Vašem listu, pod naslovom „Roditelj pretukao đaka“, Tim za promociju i odnose sa javnošću Škole, upućuje Protestno pismo redakciji navedenog lista. Članak je napisan TENDENCIOZNO i sa očiglednom namerom da degradira Školu, što je jasno već u prvoj rečenici u kojoj se navodi da je to „još jedan od nemilih događaja“.

Ako se već novinarka Brcan bavi vođenjem statistike o nemilim događajima u Atili, onda,zbog objektivnosti informisanja, treba uzeti u obzir činjenice, dokaze, izjave koji su jasno pokazali da, ni jedan od događaja na koje podseća u tekstu od 12.12., nije bio takav kakvim je predstavljan iz „pera“ iste novinarke i prošle godine.

Pri tom, novinarka zaboravlja da ima i onih koji su u nekoj školi, pa možda i našoj, naučili da se svaki tekst, pa i novinarski, čita pažljivo da bi se shvatilo šta je „pisac“ hteo da kaže. Osim ako „pisac“ nije hteo da kaže ništa osim da prepriča nešto kao skandal.

Jer u članku u kome novinar vidi kao skandal a ne ozbiljnu krizu vrednosti ispoljenu kroz nasilje  prema maloletnom detetu i to oca nekog drugog deteta, ozbiljan čovek nema šta da čita pažljivo. Jer će se samo šokirati iznova kako to da novinar ne vidi ili ne želi da vidi da iz teksta nikakva pouka, nikakav pokušaj doprinosa smanjenju agresivnosti, ne proizilazi. Naprotiv, tekst je samo pokušaj još većeg huškanja roditelja. Šta smo to mi u školi – neprijatelji dece i roditelja? Da li je to jedina poruka navedenog teksta? Umesto da doprinese i sama odnosu prema školi sa malo više poverenja, ona KRUPNIM SLOVIMA SAOPŠTAVA ČITAOCIMA VELIKU ISTINU KOJU JE OTKRILA, A NJENA ISTINA JE DA JE ŠKOLA NEMARNA. NE VODI RAČUNA O UČENICIMA!

Pri tom, preokupirana time da li je naslov dovoljno upadljiv, zaboravlja jednu prostu istinu, da svako onim što govori o drugima, najviše ispriča o sebi. Bez obzira čime se novinarka Brcan u svojim tendencioznim člancima rukovodi, to joj ne daje pravo da piše neistine da, kako kaže, „roditelji tvrde“ da Uprava škole ignoriše incidente.

Koliko je to roditelja novinarka Brcan intervjuisala da bi to kao „tvrdnje roditelja“ unosila u svoj tekst?

Jesu li veličina slova i fotografija glavni argumenti kojima dokazuje našu „nebrigu“?

Da li svaku izjavu tako pažljivo sluša i interpretira kao ovu da „Utržan kaže da su roditelji ti koji su insistirali da se obezbeđenje otpusti iz škole“?
Zašto onda niste stavili pod znake navoda to, novinarko Brcan?

Zato što, bez obzira na silnu želju da nas degradirate. Znate da ne možete pod navode umetnuti nekome ono što nije rekao! Da li neko iz škole podržava nasilno ponašanje odraslog lica prema detetu? Kome to od nas nije stalo da se događaj rasvetli? U čemu smo to pogrešili?

Što smo snimak, i to škola, predali onima koji se time bave, policiji? Kome smo trebali? Vama?

Što se tiče pitanja gde je u to vreme bio dežurni nastavnik, dajemo Vam odgovor – u školi, jer je TRI MINUTA PRE POČETKA 1. ČASA U SMENI, svakom nastavniku mesto u školi a ne na ulazu u dvorište, osim ako zbog nekog opravdanog razloga, poledice npr. kasni u dolasku.

Hoćete li i ovo interpretirati drugačije da ostanete dosledni tendencioznosti kojom nas zasipate u svojim člancima duže od godinu dana?

Ili ćete se manje baviti našom profesijom a malo više svojom koja od Vas traži da i „protestu“, „demantu“, ili kako god se zove, date isti prostor (zapravo površinu) na svojim stranama kao i neistinama koje pišete o nama? Možete da zatvorite oči na ovaj tekst, da nam se svetite još gorim.

Izbor je Vaš! Kao što i mi imamo pravo na svoj! Izabrali smo ovaj! ISTU  „VELIČINU“ LISTA I ZA OVO NAŠE PISMO!
Iako znamo da postoji i drugi, kako se kaže „spor ali dostižan“! I ako budemo morali, nemamo razloga da taj put izbegavamo!

TIM OŠ „JOŽEF ATILA“ ZA
PROMOCIJU ŠKOLE I ODNOSE
SA JAVNOŠĆU