József Attila Általános Iskola | 11.04.2013. – Dan škole
316
post-template-default,single,single-post,postid-316,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

11.04.2013. – Dan škole

11.04.2013. – Dan škole

Izveštaj o realizaciji program za Dan škole „Jožef Atila“

Dan škole 11.04.2013. u četvrtak realizovni su programi za učenike i zaposlene u OŠ „Jožef Atila“.

Programi su se odvijali na pet različitih lokacija u trajanju od 9:00 do 14:00.

U Trpezariji je od 9:00 do 10:30  održana manifestacija “Štand zdrave hrane”. Učesnici su od voća i povrća pripremali ukusne i dekorativne umetničke tvorevine. Uz dobro druženje, kroz rad su učili o važnosti konzumiranja što veće količine svežeg voća i povrća.  Oko 50 učenika svih uzrasta je učestovao pod mentorstvom nastavnika, učitelja i radnika kuhinje škole – Nataša Šarković, Darija Vojnović, Olivera Račić, Jovana Lazić, Valerija Juhas, Zoran Teslić, Milan Vuković, Ružica Sorad, Jagoda Zec i Zorica Čivčić.

U učionici 38. učenici su držali predavanje u organizaciji Đačkog prlamenta, Aleksandar Džigurski o Zanimljivim hemijskim reacijama, Milana Bogdanović o Modi u prošlosti i danas, Radivoj Zeremski o Ugroženim i izumrelim životinjama, Siniša Marić o Zdravoj ishrani i Sara Milošević o Nasilju. Rad đačkog parlamenta su pratili Svetlana Mudrinić, Tanja Arežina, Adrijana Lorenc… Publiku su činili vršnjaci, rodbina učenika, i zainteresovani nastavnici.

U učionionici 109. su mladi umetnici imali likovnu radionicu od 9:00 do 11:00 pod mentorstvom Jolande Mikloš, Kornelije Garai i Tamare Vajs. Učionica nije  bila dovljna za sve zainteresovane učenike (njih oko 40), te je radionica bila proőirena u pripremnu prostoriji učionice. Učenici viših razreda su ukrašavali maske, crtali i isprobavali svoje veštine u vajanju. Likovni radovi o pesništvu Jožef Atile, kao ilustracije pesama pripremale se od početka godine i od dana škole ukrašavaju zidove naše škole.

U fiskulturnoj sali od 10:00 krenula su takmičenja – prvo zabavni kviz za niže razrede. Žiri u sastavu Danijela Jekić Đorđević, Gabrijela Radojčić i Zoran Teslić vodili su kviz za grupe učenika od 2. do 4. razreda (grupe su se formirale po odelenjima A – odelenja, B- odelenja…). Na kvizu su učestvovala 21 učenika. Kviz se odvijalo dvojezično, jer učenici B odelenja nastavu slušaju na mađarskom jeziku. Učenike su bodrili vršnjaci, roditelji i nastavnici sa tribine, koji se polako popunjavao. Učenici C odelenja su najviše tačnih odgovora dali i time osvojili prvo mesto i vredne nagrade (knjige i čokolade).

Između dva kviza publici su se predstavili učenici baletske škole Art Dance Studio – čija dva člana, učenice naše škole zajedno sa klubom osvojili brojne nagrade u ovoj godini.

U 11:00 je počeo zabavni kviz za više razrede. Po sličnoj koreografiji kao i za niže razrede 28 učenika podeljena u 7 grupa su pokazala svoje znanje na pitanja koje su sasatvili nastavnici naše škole. Publika, koja je do početka kviza popunila celu tribinu sale navijala je i bodrila učesnike. Žiri u sastavu Klebečko Elvira, Dragica Ilić i Milivoj Bajagić su vodili kviz i proglasili pobednika, grupu A odelenja.

Od 11:45 nastupao je hor pod vođstvom Nadice Mutin, nastavice muzičke kulture i oduševila publiku svojim nastupom. Bend iz 8. razreda se oprostio od škole sa jednom dinamičnom pesmom. Učenici muzičari su se ređali na pozornici svirajući i pevajući, pružajući publici nezaboravne trenutke. Za ovako lep muzički program možemo se zahvaliti nastavnicama muzičkog Editi Selko i Nadici Mutin i naravno talentovanim učenicima muzičarima..

U 12:10 sledio je novo takmičenje pod nazivom „Ja imam talenat“. 15 talenata za pevanje, ples i glumu (pojedinaca i grupe – ukupno oko 50 učenika) pokazali su svoje najbolje znanje i atmosferu u prepunoj sali su podigli na nivo svetskih takmičenja. Publika je stojeći bodrila takmičare i čekala odluku žirija u sastavu Jelena Kosić, Savka Mandić, Gordana Subotić i Gabrijela Zeremski. Anastasija Vuković, učenica 4a odelenja je najviše oduševila sve prisutne pevanjem, dok Teodora Popov učenica 5d umećem džez baleta.

Voditeljke programa su bile Jelena Čuturilov, Milica Belojica i Andrea Tot – učenice naše škole, a pomagala je Tamara Topalović – volonterka – psiholog u našoj školi.

Ozvučenje i tehnička podrška je bio majstor Zoltan Bajgo, a dešavanja je snimao i fotografisao Zoran Spasić, nastavnik tehničkog u saradnji sa Foto Zoom iz Novog Sada.

Nastavnici i zaposleni u školi su uživajući u bogatom programu u opuštenoj atmosferi pazili na red u prostorijama škole.

U 12:00 u učionici 121. počelo je tradicionalno recitatorsko takmičenje na mađarskom jeziku, u kojem su učestvovao oko 90 učenika. Ređale se pesme Jožef Atile i velikih pisaca bogate mađarske književnosti. Žiri u sastavu Kristina Pekar, Timea Bičkei je proglasila pobednike…

Učenike su pripremali učitelji Roža Kočička Feher, Erika Đurišić, Zoran Teslić, Valerija Juhas, Valerija Bobojčov, kao i nastavnice Marta Klem i Marija Pece Anderla.

U organizaciji satnice i nesmetanom odvijanju programa doprineli su Kolarski Marko i Dargica Ilić, sa sastavljanjem protokola i vođenjem programa.

Povodom ovog praznika prethodnih dana održana su zabavna sportska takmičenja u troboju, stonom tenisu, fudbalu, u organizaciji nastavnika fizičke kulture Gordane Tidilov Milinkov, Ester Taloši, Gabrijela Zeremski, Gorana Stevanovića. Na ovim takmičenjima je učestvovao oko 200 učenika naše škole.

U 13:00 je direktor i pomoćnici direktora su pozdravili goste i publiku i podelili pohvalnice za učenike koji su osvojili mesta na takmičenjima, ili su školu predstavljali na raznim manifestacijama. Početak dodele je bilo proglašenje Najhumanije dece u našoj školi, koji uz pohvalu i nagrade predstavljali svoje humano delo publici, koji su aplauzom priznali velikodušnost učenika škole. Koordinator Akcije Snežana Kuzmanović se zahvalila svim učesnicima i pohvalila ih za dobra dela, koju su činili i bodrila ih da nastave započet put humanosti.

Skoro 200 učenika škole je dobio pohvalnicu, odnosno podeljene su nagrade za prva mesta na takmičenjima – knjige i čokolada (kako za pojedince, tako i za ekipe).

Pomoćno – tehničko osoblje je brinulo o čistoći i redu u školi i zajedno sa učenicima, roditeljima i nastavnicima uživali u različitim programima.

Bibliotekarke škole Jasmina Marić-Bireš, Marija Pece Anderla i medjatekarka Danica Milovanov su pomagali u izboru nagrada (knjiga), u nabavci i pripremanju istih.

Pohvalnice za učenike pripremio je Tibor Somođi, administrativni radnik škole.

Radnici računovođstva i sekretarijata su pomagali u nabavci poklona i potrebnih materijala za ovaj svečani dan.

U svim aktivnostima vezanih za dan škole neposredno se uključila većina učenika (oko 800) i veliki broj zaposlenih.

U 14:00 u zbornici je direktor škole zaposlenime jubilarcima podelio mali znak pažnje u obliku buketa i čestitao zaposlenima dan škole i zahvalio se na angažovanju u organizaciji nesvakidašnjeg dana škole.

U ovom izveštaju možda nismo uspeli da obuhvatimo svaki detalj i svaki doprinos Danu škole, zato se zahvaljujemo SVIMA koji su na bilo koji način doprineli obeležavanju dana škole, na malo drugačiji način.

Želimo da svaki dan bude svečan i lep u OŠ „Jožef Atila“.

 (O događaju su izvestili novine Mađar So u broju 12.04.2013. i nedeljnik NSreporter)