Zsinórvarázs a napköziben – Magične igre užetom u mađarskom boravku - József Attila Általános Iskola
84347
post-template-default,single,single-post,postid-84347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zsinórvarázs a napköziben – Magične igre užetom u mađarskom boravku

Zsinórvarázs a napköziben – Magične igre užetom u mađarskom boravku

A televízió, a számítógépes játékok, a csodamütyűrök egyre passzívabbá teszik gyermekeinket. Ha a kezükbe akad egy ugrálókötél, zsinór, labda vagy jojó, már nem is tudják mit kezdhetnének velük. Mozgásos tapasztalatszerzésük gombok nyomogatására korlátozódik. Pedig a népies gyermekjátékok, főleg a zsinórjátékok, számtalan lehetőséget kínálnak azoknak a mozdulatoknak a gyakorlására, melyek megalapozzák az íráshoz, olvasáshoz, számoláshoz nélkülözhetetlen képességek fejlődését. Ilyen pl. a térbeli és időbeli tájékozódás, a finom- és nagymozgások, a szem-kéz koordináció.

A zsinórjátékok a napköziben játszva erősítik a tanuláshoz szükséges alapokat. Ehhez csupán egy egyszerű eszköz szükséges: egy darab fonal vagy zsinór. A kisiskolásokat meséken, képeken át közelíthetjük meg fonalazás közben is. A gyerekek szeretik, ha képekbe ágyazzuk azt, amit mutatunk nekik. A képek vezethetik ujjaink mozgásának sorrendjét.Támaszt jelenthet a rím, a ritmus is, egy jól eltalált mondóka, ének, versike. A fonal játszik a történettel, a történet játszik a fonallal, majd a gyermeki fantáziában újabb formák, képek, mozdulatok születnek.

Szabó Teréz tanító néni

dav

dav

dav

sdr

sdr

dav

dav

dav

dav

dav