OŠ "Jozef Atila" | POSETA ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ U NOVOM SADU
621
singular,single,single-post,postid-621,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

POSETA ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ U NOVOM SADU

POSETA ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ U NOVOM SADU

Za učenike je prava edukacija saznati kako pomoći  životno ugroženoj osobi, saznati koga ljudi dobiju kada pozovu hitnu pomoć, gde taj poziv odlazi i imati priliku da se upoznaju sa aparaturom i kolima hitne pomoći.

Tim povodom  u okviru projekta naše škole  „Školska patrola“ 03.06.2015. godine organizovana je poseta  Zavodu za hitnu medicinsku pomoć za učenike školske patrole i predstavnike učeničkog parlamenta, kako naše tako i drugih škola.

Na početku same posete prisutnima se obratila naša učenica petog razreda Iva Galicki koja se ispred „Školske patrole“ OŠ „Jožef Atila“ zahvalila ponaosob: članu Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltanu Horvatu,  direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad  Bogdanu Živanoviću i pozvala učenike da im dodele zahvalnice i plakete „Školske patrole“ za doprinos bezbednom gradu i bezbednim školama. Takođe, zahvalila se i načelnici Gradske uprave za zdravstvo doktorki Mili Uverić Radović na pomoći oko organizovanja posete i pozvala patrolorce da joj u znak pažnje uruče buket cveća i značku „Školske patrole“ kao njihovom budućem počasnom članu.

Posle govora u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć učenici su imali priliku da nauče tehnike oživljavanja životno ugroženih osoba i saznaju sve što ih zanima. Videli su kako izgleda trijažno distributivni centar tj. centralu, u koju stižu pozivi za hitnu pomoć.  Saznali su da u centrali 24 sata dežuraju dva lekara i dispečer, osoba koja je zadužena za slanje vozila hitne pomoći koja su najbliža lokaciji odakle je primljen poziv. U kolima hitne pomoći, osim što često borave doktori, vozači i tehničari, nalaze se i svi potrebni aparati za produžetak života ugrožene osobe.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnik Vojske Srbije – garnizona Novi Sad, predstavnici Saobraćajne policije, predstavnici Policijske uprave Odeljenja za maloletničku delikvenciju, ali i predstavnici Vatrogasne službe i Komunalne policije, koji su bili i naši gosti 19.10. 2013. godine.

Medijska sekcija