József Attila Általános Iskola | Udruženje Vojvođanskih Učitelja na 9. Međunarodnom Sajmu Obrazovanja u Novom Sadu
288
post-template-default,single,single-post,postid-288,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Udruženje Vojvođanskih Učitelja na 9. Međunarodnom Sajmu Obrazovanja u Novom Sadu

Udruženje Vojvođanskih Učitelja na 9. Međunarodnom Sajmu Obrazovanja u Novom Sadu

Početbžkom marta 2013. godine na 9. MEĐUNARODNOM SAJMU OBRAZOVANjA u Novom Sadu Udruženje vojvođanskih  učitelja se kao izlagač prvi put predstavilo raznovrsnim  tematskim programima tokom tri sajamska  dana.

Udruženje vojvođanskih učitelja je ovom prilikom bilo suorganizator otvaranja jedinstvene izložbe  „Miroslavljevo jevanđelje – prepis“ na kojoj je novosadski kaligraf Svetozar Pajić Dijak izložio deo čuvenog „Miroslavljevog jevanđelja“ koje je sa blagoslovom prepisivao srednjovekovnim tehnikama tokom sedam godina boravka u manastirima širom Srbije.

28. februar osmišljen je kao  DAN  LEPOG  PISANjA /KALIGRAFIJE kroz  izložbu o životu i delu čuvenog kaligrafa Zaharija Orfelina, izložbu prelepih kaligrafskih radova učenika i nastavnika sa Osnovnoškolske kaligrafske kolonije „Na putu Zaharija Orfelina“, izložbu radova učenika članova kaligrafske sekcije učiteljice Vere Stojšić-Gašparovski iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice koja je organizovala i  kaligrafske radionice koje su bile izuzetno zanimljive posetiocima Sajma.

1. mart je tematski obeležen kao sajamski  DAN  LUTKARSTVA. Postavljene su izložbe fotografija sa Međunarodnog festivala lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ)  i organizovane lutkarske radionice.

Krajem dana, nakon uspešno izvedene lutkarske predstave „Bundevara“ učiteljice Sanje Stanković i njenih učenika iz OŠ „Prva vojvođanska brigada“ iz Novog Sada, održano je i tradicionalno predavanje „Dete vam polazi u školu“ za roditelje, vaspitače i učitelje budućih đaka prvaka.

02. mart je na bini Sajma obrazovanja bio posvećen predstavljanju novosadskih osnovnih škola pod motom „BUDI  NAŠ  UČENIK“. OŠ „Jožef Atila“, OŠ „Nikola Tesla“, OŠ „Dušan Radović“ i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice su se raznovrsnim aktivnostima u najlepšem svetlu predstavile posetiocima Sajma.

Istog dana organizovana su i dva stručna skupa u Kongresnom centru NS sajma.

„Predstavljanje i  unapređenje rada strukovnih društava nastavnika“ okupilo je nekoliko strukovnih udruženja koja su kroz veoma zanimljivu diskusiju došla do sledećih zaključaka:

•    Položaj strukovnih udruženja je veoma loš,
•    Strukovna udruženja treba da se povežu i međusobno bolje sarađuju,
•    Treba napraviti određene korake da se strukovna društva više uvažavaju školskom sistemu,
•    Svaki nastavnik treba da je član bar jednog strukovnog udruženja,
•    Treba nastaviti sa aktivnostima povezivanja strukovnih udruženja.

Na Godišnjoj skupštini Udruženja vojvođanskih učitelja okupila su se učiteljska društva i individualni članovi kako bi analizirali rad Udruženja u protekloj i planirali rad u tekućoj godini. Članovi su upoznali prisutne sa raznovrsnim, zanimljivim  aktivnostima koje ostvaruju u svom okruženju.

Udruženje vojvođanskih učitelja je svoj trodnevni sajamski program završilo ORIGAMI RADIONICAMA koje su držale Milena Gmijović i Jelisavka Švonja iz  Društvo učitelja Bečeja.

Ovogodišnji izlagački debi Udruženja vojvođanskih učitelja na NS sajmu obrazovanja je prošao veoma uspešno i zapaženo.  Utisci i rezultati su sabrani i već je postavljena osnova izlagačkog program za sledeću godinu.

uciteljivojvodine@neobee.net   www.uvu.rs
  
Vera Stojšić-Gašparovski