Promocija projekta “Bezbedna škola – Školska patrola” - József Attila Általános Iskola
374
post-template-default,single,single-post,postid-374,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Promocija projekta “Bezbedna škola – Školska patrola”

Promocija projekta “Bezbedna škola – Školska patrola”

Školska patrola – bezbedna škola

U okviru projekta ”Školska patrola”u subotu 19.10.2013. godine u našoj školi ”Jožef Atila” održana je prezentacija svih najbitnijih službi zaduženih za bezbednost u gradu:

-hitna pomoć
-saobraćajna policija
-komunalna policija
– vatrogasna služba

Naša „Školska patrola“ je uzela učešće u svim aktivnostima.

Članovi su učenici sedmih i osmih razreda: Anastasija Danilović, Marija Barta, Andrea Tot, Nina Nikolić, Lucia Bece, Igor Lahoš, Aleksandar Džigurski, Jovan Miljuš, Lazar Tomić, Luka Gutović i Miloš Gravara.

Školska patrola ima cilj da dolazak i odlazak  u školu, kao i njen boravak, učine što bezbednijim, i da tu budu da pruže pomoć u hitnim slučajevima. Povodom ovog događaja naši učenici, nastavnici i roditelji su došli da podrže i da se upoznaju sa ovim programom.

Na početku programa direktor škole Dragan Utržan i pomoćnik direktora Robert Bakoš,  iz poštovanja prema jezičkoj i kulturnoj raznolikosti naše škole, obratili su se prisutnim gostima na srpskom i mađarskom jeziku. Posle tog uvoda, publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila naše prve goste: ekipu hitne pomoći.
Ekipa hitne pomoći se predstavila i objasnila šta trebamo uraditi u hitnim situacijama:

•    da pozovemo broj hitne pomoći (194)
•    da budemo smireni, staloženi i nikako da ne paničimo
•    da objasnimo situaciju i stanje u kojoj se povređeni čovek nalazi

Povodom ovakvih slučajeva pokazali su nam kako da pružimo masažu srca i veštačko disanje. To su nam prezentovali jedan član ekipe hitne pomoći i Marija Barta na lutki.

Naš sledeći gost bila je saobraćajna policija grada Novog Sada, koji su se takođe predstavili, i ukazali na neka pravila koja se treba da poštujemo.
Pogodite ko je bio naš sledeći gost… vreme je isteklo – to je bio Pažljivko, koji se stideo da izađe na scenu. Zbog toga mu je trebalo ohrabljenje naše publike. Pokazivao nam je kako bezbedno preći ulicu i sa koje strane kolovoza treba hodati kad nema trotoara. Posle toga su se svi zabavljali uz „Pažljivkov ples“.

Nakon toga je došla i komunalna policija, čiji su se članovi predstavili, pa nam objasnili šta u stvari komunalna policija stvarno radi. Pružili su nam mogućnost da sami odaberemo situaciju u kojoj se svi najčešće nađemo. Pitali su: „Kome je danas rođendan“, i dok je pola publike podiglo ruke oni su izabrali jednog dečaka koji je rekao „Nije moj rođendan nego mamin!“. Pozvali su mamu i nekoliko ljudi da naprave mini-žurku. Pustili su muziku preglasno, i onda su rekli da je jedan od ciljeva komunalne policije čuvanje mira i reda u stambenim objektima. Zatim su tražili da bacimo bilo šta od smeća što imamo kod sebe u sali, a zatim smo morali da ih pokupimo. Iz ovih prezentacija saznali smo da se komunalna policija bavi:

•    očuvavanjem reda i mira u stambenim objektima
•    očuvavanjem prirode i ostalih zelenih površina

Posle smo „zapalili“ atmosferu sa našim poslednjim gostima vatrogascima koju su nam pokazali delove svoje opreme i spremili iznenađenje za članove školske patrole; gašenje vatre i penjanje dizalicom na neverovatnih 42m, to je čitavih 17 spratova! Devojčice školske  patrole bile su hrabrije i prve su se vinule u vazduh,a kasnije i dečaci.

Na kraju su nam pustili sirene da čujemo razliku u zvuku, i družili se sa našim gostima koji su izrazili želju za fotografisanjem sa prisutnim službama.
Svi prisutni učenici, nastavnici i roditelji su bili oduševljeni prikazanim prezentacijama.

Medijska Sekcija OŠ „Jožef Atila“ Novi Sad